fbpx

Supplementen

Binnen onze praktijk werken wij veel met supplementen als aanvulling op jouw eet- en leefstijl. We hebben de meest voorkomende vragen over supplementen gebundeld en je vind ze op deze pagina.

P.S. Wij gebruiken zelf veelal de producten van Vitakruid, maar je bent natuurlijk vrij om zelf zelf te kiezen voor een ander (kwalitatief goed) merk. Mocht je toch bij Vitakruid bestellen dan krijg je 10% korting met de code KEFI10.

Wat zijn supplementen?

Supplementen betekent letterlijk toevoeging. Voedingssupplementen zijn dan ook een toevoeging op je eet- en leefstijl. Meestal in de vorm van druppels, pillen, tabletten of poeder. Enkele bekende voedingssupplementen waar mensen veelal van hebben gehoord, zijn vitamine D, magnesium, b12, foliumzuur en multivitaminen.

 

Waarom gebruik je supplementen?

Natuurlijk staat op nummer 1 altijd je voeding en leefstijl aanpassen, supplementen zijn immers een toevoeging en geen vervanging voor je eetpatroon. Soms kan het niet anders bijvoorbeeld, omdat je een donkere huid hebt, zwanger bent of veganistisch eet.

Het wordt ook veel gebruikt om je lichaam even een boost te geven (natuurlijke medicijnen). Door onze huidige eet- en leefstijl hebben veel mensen ook tekorten die niet zomaar meer zijn aan te vullen. In dat geval kan een supplement ook handig zijn. Ook bij bepaalde klachten kunnen supplementen worden ingezet. Denk bijvoorbeeld aan magnesium bij veel stress, slecht slapen of hoofdpijn en migraine.  

Wat zit er in voedingssupplementen?

Dat hangt helemaal van het supplement af. Een voedingssupplement bevat meestal één of meerdere vitaminen, mineralen of bioactieve stoffen. Het kan dus om een enkel supplement gaan wat bijvoorbeeld vitamine C bevat, maar bij een multivitaminen bevat het supplement dus verschillende vitaminen en mineralen.

  Supplementen Visolie Forte 180M-min

  Zijn supplementen schadelijk?

  Ja en nee. Per definitie zijn voedingssupplementen niet schadelijk. Wanneer ze wel schadelijk kunnen zijn, is bij een te hoge dosering. Dit geldt voor o.a. vitamine A, vitamine D, vitamine E, vitamine B6, niacine, foliumzuur, calcium, magnesium, jodium, koper, selenium en zink. Ook bij het gebruik van medicijnen moet je oppassen met sommige supplementen. Laat je daarom altijd goed informeren door een bijvoorbeeld een orthomoleculair therapeut en ga niet zomaar allerlei supplementen slikken.

   

  Kwalitatief goed

  Zoals het voedingscentrum vooral bezig is met het wegzetten van het nut van voedingssupplementen, het gevaar er van benoemd en dat het voor een heel selectief groepje mensen wél nodig is, zouden ze zich naar onze mening eens moeten bekommeren om de kwaliteit van een voedingssupplementen. Zoals we zeiden is een supplement per definitie niet gevaarlijk, tenzij je het niet goed gebruikt of medicijnen slikt die niet samen gaan met de betreffende supplementen. Met de kwaliteit van voedingssupplementen gaat het wel vaak mis.

  Waarom? Het moet zo goedkoop en lekker mogelijk. Veel merken stoppen er allerlei smaakmakers (E-nummers), aspartaam of verkeerde vormen van stoffen in. Ook wordt er bij sommige supplementen geen rekening gehouden met de opneembaarheid, waardoor je het zo weer uit plast! Super zonde.

  Daarom is het belangrijk dat je, je goed laat informeren over supplementen, voordat je ze gaat gebruiken. Een orthomoleculair therapeut kan vaak met je meekijken of het een kwalitatief goed merk is. Ben je benieuwd of een supplement dat je momenteel gebruikt wel oké is? Stuur gerust even een berichtje naar ons met een foto van de ingrediëntenlijst, dan kijken we met je mee!

  Welke soorten voedingssupplementen zijn er?

  Er zijn vele verschillende soorten supplementen. Zo heb je enkelvoudige voedingssupplementen die bestaan uit één vitamine of mineraal (bijvoorbeeld magnesium). Maar je hebt ook supplementen die gecombineerd zijn zoals Vitamine D3 en K2 en multi’s. In een multivitaminen zitten de belangrijkste vitamines en mineralen in een hoeveelheid afgestemd op de behoefte van een bepaalde groep. Bijvoorbeeld speciaal voor mannen, (zwangere) vrouwen en kinderen. 

  Daarnaast heb je ook nog andere supplementen zoals visolie, salie en bepaalde eiwitten zoals collageen.

  Wat zijn belangrijke supplementen?

  Lastige vraag! Welke supplementen belangrijk zijn verscheelt namelijk enorm per persoon. Heb je een donkere huid? Dan is vitamine D standaard aanbevolen. Eet je veganistisch: slik vitamine B12. Elk persoon is anders, zijn of haar lichaam werkt anders en iedereen heeft andere behoefte. Welke supplementen dus belangrijk is hangt van verschillende factoren af. In een consult gaan we hier samen dieper op in en kijken we wat bij jouw situatie past.

  Er zijn wel een paar supplementen die eigenlijk iedereen zou moeten nemen. Het betreft een kwalitatief goede multivitaminen, magnesium en omega 3 (visolie). Is de ‘r’ in de maand? Dan is vitamine D ook een must!

   

  Veel mensen hebben een tekort aan vitamine en mineralen

  Door prefab en fastfood, kwalitatief slechte landbouwgrond en veel hormoonverstorende stoffen in alle producten die we gebruiken, hebben veel mensen een tekort aan vitaminen en mineralen. Ook wanneer mensen overstappen op een vegetarisch of vegan voedingspatroon vergeten ze vaak dat ze op moeten letten voor diverse tekorten.

  Wist je dat wij ook EMB testen doen? Een Energetische morfologische bloedtest is een bloedtest (vingerprik) die naast reguliere waardes is aangevuld met complementaire waardes. De status van vitaminen en mineralen is één van de zaken die we met zo’n bloedtest kunnen inzien. 

   

  Voorbeeld uitslag EMB

  Veel gestelde vragen over supplementen

  Wat zijn de beste vitamine voor je haar?

  Vooral veel vrouwen willen een prachtig bos met lang en vol haar. Wanneer je haar dof, dun is of zelfs uitvalt kan dit verschillende oorzaken hebben. Het kan komen door medicijnen of veel stress, maar ook door schildklierproblemen of bepaalde tekorten op het gebied van vitaminen en mineralen.

  Ons advies daarom: ga niet direct supplementen slikken voor mooi en gezond haar. Vaak is er namelijk meer aan de hand waardoor je haar opeens zo dof, dun of uitvalt. Bezoek de huisarts en/of een orthomoleculair therapeut.

  Wat is de beste vitamine D?

  Eigenlijk geldt voor alle Nederlanders het advies om vitamine D bij te slikken. Groepen die dit ten alle tijden zouden moeten doen zijn baby’s, kinderen, zwangere vrouwen, ouderen, mensen met een donkere huidskleur of die hun lichaam veelal bedekken. Voor de mensen buiten deze groep geldt: neem vitamine D als de ‘r’ in de maand is. Bij een zonkracht lager dan 3 maken we namelijk geen vitamine D aan. Is de ‘r’ niet in de maand? Dan is de zonkracht meestal wel sterk genoeg. Zorg dat je in deze maanden dagelijks een half uur buiten ben zonder zonnebril, zonnebrand en geen bedekte handen.

  Wanneer je geen tekort hebt is 25mcg vitamine D per dag voldoende. D3 is de dierlijke variant en het beste opneembaar. D2 is de plantaardige variant.

  Welke magnesium moet ik nemen?

  Magnesium kent veel verschillende vormen. Zowel goed als slecht en het hangt er ook vanaf waarvoor je magnesium wilt gebruiken. Hier even een kort, maar krachtig schema:

  • Vermijdt vormen als magnesium hydroxide, – lactaat, -oxide en – sulfaat. Je kunt dit zien op de achterkant van de verpakking, staat de vorm erbij, koop het dan sowieso niet. Vaak zijn dit slecht opneembare vormen en plas je het zo weer uit.

  Afhankelijk van het doel van de magnesium kun je kiezen voor:

  • Citraat – spierenergie
  • Bisglycinaat – slaapproblemen & onrust
  • Malaat  – spierontspanning
  • Tauraat – stress